TANNREGULERING

Fjerne Tannreguleringen Tidlig

Fjerne tannreguleringen tidlig article banner
DELE

Skal du fjerne tannreguleringen din?

Tannregulering kan rette tannstillingen og gi et penere smil, men de fleste vil få fjernet tannreguleringen så tidlig som mulig. Det er flere ting du kan gjøre for å holde munnen ren og sørge for at tannreguleringen fungerer som den skal.

Fjerne tannreguleringen tidlig

Noen ting du kan gjøre for å få fjernet tannreguleringen så tidlig som mulig inkluderer:

  • Holde munnen ren: Bedre munnhygiene kan sørge for at tannstillingen retter seg raskere, slik at du ikke trenger å bruke tannregulering like lenge.

  • Kutte opp hard mat: Kutt opp mat som rå frukt og grønnsaker og brød med hard skorpe i bitestørrelse for å redusere belastningen på tannreguleringen når du spiser.

  • Ikke tygg annet enn mat: Å tygge på ting som penner og sugerør kan skade tannreguleringen og medføre mer tid hos ortodontisten.

  • Ikke skyv tennene ut av linje: Aktiviteter som å bite negler og fikle med strikkene kan gjøre at du må bruke tannreguleringen lengre. Bli kvitt uvanene.

  • Ikke spis hard, klissete eller sukkerholdig mat eller drikk kullsyreholdig drikke: Unngå mat som popcorn, nøtter, potetgull, tyggegummi, karamell, karameller og småkaker. Og ikke tygg på isbiter eller drikk brus. Alle disse tingene kan skade tannreguleringen og/eller tennene.

Spørsmål om tannpleie etter tannregulering

Hvor lang tid tar det å ta av tannreguleringen?

Ca. en time.

Vil jeg bli varslet om at jeg skal ta av tannreguleringen?

Sannsynligvis. Ortodontisten vil sannsynligvis ha fortalt deg under den siste justeringen at han regner med du vil være klar til å ta av tannreguleringen til neste time. Dette er dog bare en kvalifisert gjetning – hvis tennene beveger seg uventet, eller ikke nok, kan datoen for å ta av tannreguleringen utsettes.

Vil det gjøre vondt?

Nei. Du vil føle litt press når tannreguleringen tas av, men ingen smerter. Den nye tannreguleringen vil kanskje gjøre litt vondt.

Hva mer kan jeg forvente?

Ortodontisten vil bruke tang til å fjerne tannreguleringen, skrape av og rengjøre alt limet på tennene, og ta et avstøp til den nye tannreguleringen.

Hvordan kommer tennene mine til å se ut?

Hvordan tennene kommer til å se ut avhenger fullt og helt av hvor godt du tok vare på dem da du brukte tannregulering. De kan se perfekte ut hvis du tok godt vare på dem, eller flekket med gul tannstein og merker som kalles «hvite arr» hvis du gjorde en dårlig jobb.

Hva blir det neste?

Ikke regn med å være helt ferdig med ortodontisten – nesten alle pasienter må bruke en plate etter at de har tatt av tannreguleringen for å holde tennene i den nye stillingen. Mange ortodontister anbefaler nå bruk av plate i flere år, og noen ganger på ubestemt tid, for å forhindre at tennene sakte kommer ut av stilling.

Hvordan skal jeg pleie tennene etterpå?

Vent minst en måned med noen form for tannbleking. Dette vil gi den nylig eksponerte emaljen tid til å bli mindre følsom.

Tennene og gommene vil være følsomme i starten. Ikke løp ut og spis sprø og seig mat som tidligere var forbudt – ta det litt om litt.

Få time til rengjøring av tennene hos tannlegen – det er sannsynligvis områder som har blitt oversett de siste årene (selv om gode tannhelserutiner kan ha virket forebyggende).