BARN

Ta vare på barnets tenner: alder 6-12

Slik tar du vare på barnets tenner: Alder 6–12 article banner
DELE

Etter hvert som barna blir eldre vil de miste melketennene og de voksne tennene vil vokse frem. På dette stadiet er det fortsatt svært viktig å holde tennene og tannkjøttet deres rene for å sikre en sunn utvikling. Det er vanlig for foreldre å ha spørsmål om hvordan fortsette å ta vare på barnets tenner.

Hvorfor er pussing så viktig for barn mellom 6 og 12 år?

Å holde barnets tenner rene er en viktig del av den daglige rutinen deres. Akkurat som da de var yngre, er tennene fortsatt utsatt for tannråte. Selv om melketennene til slutt vil falle ut, bør du likevel stelle dem. Tannråte i melketennene gjøre vondt for barnet ditt, og tennene må kanskje trekkes til slutt. Dette kan føre til at de andre tennene beveger seg, og kan føre til mindre plass for de voksne tennene.

Tips om hvordan du kan pusse barnas tenner

I de tidlige stadiene av barndommen vil måten du pusser barnets tenner på være ganske lik det du gjorde da det var baby. Det er imidlertid mange milepæler å huske på i alderen mellom 6 og 12 år.

Alder 6–8

  • Du bør fortsatt ha ansvaret for å pusse barnets tenner. Å la dem forsøke å forbedre teknikken sin er greit. Men du må fremdeles pusse for dem. Når de nærmer seg 8-årsalderen kan du begynne å la dem pusse tennene selv, men du bør fortsatt veilede.

  • Tannpuss bør være det siste de gjør før sengetid, og det bør gjøres minst én ytterligere gang i løpet av dagen.

  • Puss tennene deres i to minutter med en myk eller middels stiv manuell tannbørste i barnestørrelse. Du kan gjerne bruke en elektrisk tannbørste.

  • Bruk en ertestor mengde med fluortannkrem. Anbefalingen er mellom 1350 ppm og 1500 ppm fluor, og ikke mindre enn 1000 ppm.

  • Etter pussingen bør barnet spytte ut tannkremen, men ikke skylle med vann. Dette gjør at et forsterkende lag av fluor beholdes på tennene.

Alder 9–12

  • I 9-års alderen kan barnet få lov til å pusse tennene selv. Noe tilsyn vil fortsatt være nødvendig. For det meste bør barna være i stand til å gjøre dette på egen hånd.

  • Sørg for at de pusser i to minutter, bruk en ertestor mengde av 1350–1500 ppm fluortannkrem med en manuell eller elektrisk tannbørste. Nå kan de trygt bruke en «voksen» tannkrem i stedet for en tannkrem for barn.

  • Etter pussingen bør barnet spytte ut tannkremen, men ikke skylle med vann. Dette opprettholder fluorkonsentrasjonen på tennene.

Tips om hvordan du kan gjøre tannpuss enklere

Etter hvert som barnet blir eldre, vil du mest sannsynlig komme forbi det stadiet der det er vanskelig å få dem til å samarbeide om pussingen. Målet er nå å være konsekvent og å opprettholde regelmessig pussing, spesielt etter hvert som barnet begynner å pusse sine egne tenner. Hvis det fortsatt er en utfordring å få dem til å pusse, husk å være tålmodig og forklar dem at å la være å pusse tenner kan ha negativ innvirkning på deres generelle helsetilstand.

Det beste du kan gjøre er å sørge for regelmessig daglig pussing om kvelden, og én annen gang i løpet av dagen. Du kan også spille en rolle ved å være en modell for god munnhygiene. Ved å vise at regelmessig tannpuss og tanntråd er en del av din daglige rutine, vil du bidra til å etablere gode tannhelsevaner som en viktig del av barnets hverdag.

Akkurat som når de var yngre, husk at pusserutinen ikke trenger å være perfekt hver dag. Hvis du tilfeldigvis merker at barnet forsømmer grunnleggende munnhygiene, bør du minne dem på hvor viktig daglig pussing og bruk av tanntråd er for deres generelle helse og velvære.