BARN

Slik Tar Du Vare På Barnets Tenner: Alder 3–5

Ta vare på barnets tenner: alder 3–5 article banner
DELE

Hvorfor pussing er viktig for barn mellom 3 og 5 år

Å pusse barnets tenner er viktig av flere årsaker. Primærtenner holder barnets kjeve rett og holder av plass for voksne tenner, og de spiller en viktig rolle i hvordan barn lærer å tygge, smile og snakke. Å ha sunne tenner styrker selvtillit og deltakelse i utdannelse og sosialt liv. Å etablere gode tannhelsevaner tidlig vil bidra til å oppmuntre til et livslangt mønster.

Hvis et av barnets tenner blir utsatt for tannråte og må trekkes, kan det føre til at andre tenner beveger seg og dermed at plassen for voksentenner blir redusert. Hvis de dårlige tannstellvanene fortsetter, er det høyst sannsynlig at voksentennene vil forfalle.

Tips om hvordan du kan pusse barnas tenner

Pussing av barnets tenner ligner på hvordan du pusset dem da de vokste frem første gang.

- Puss tennene deres forsiktig i opptil to minutter, ved hjelp av en myk tannbørste i barnestørrelse og en ertestor mengde fluortannkrem. Du kan gjerne la dem hjelpe til, men du bør stå for mesteparten av pussingen. Denne rutinen bør fortsette til barnet er minst 7 år.

- Bruk en fluortannkrem. Fluor bidrar til å beskytte og styrke emaljen på tennene. Anbefalingen er mellom 1350 ppm og 1500 P22 ppm fluor, og ikke mindre enn 1000 ppm. Det er ofte enklere å bruke en mild tannpasta med peppermyntesmak, da barn kan bli vant til andre smaker. Dette kan gjøre det vanskeligere å bytte til en tannpasta for voksne senere.

- Få barnet til å spytte ut eller tørke bort overflødig tannkrem fra munnen i stedet for å skylle. Skylling vasker bort beskyttende fluor som styrker emaljen.

- Ikke bruk munnskyllinger i denne alderen, for å unngå problemer med at de svelges.

Tips om hvordan du kan gjøre tannpuss enklere

Pussing på dette stadiet kan være utfordrende, spesielt siden barna begynner å ha sine egne meninger. Her er noen tips som kan gjøre det litt enklere.

- Prøv å synge en sang eller å heie på dem. Det kan distrahere dem. Du kan også prøve å pusse tennene deres i stua foran TV-en.

- Gjør pussingen til en familieaktivitet som barna kan se frem til.

- Gjør det til en del av barnets daglige rutine, slik at de venner seg til regelmessig tannpuss.

- La barna velge sin egen børste, det vil gjøre det spennende å pusse tennene. Tannbørstene fra Oral-B® har mange design med populære figurer fra Disney® og Pixar®. Pusse-apper for smarttelefoner og nettbrett, sånn som den gratis Disney Magic Timer-appen fra Oral-B, kan hjelpe barna med tannpussingen ved å tilby spennende animasjon og virtuelle klistremerker. Appen er tilgjengelig på iTunes App Store og Google Play Store.

En ting å huske på er at hver enkelt pusseopplevelse ikke trenger å være perfekt. Det kan komme utfordrende dager, og selv en halvgod pussing er bedre enn å ikke pusse i det hele tatt.

Ta vare på barnets tenner: alder 3–5

Nå som barnets tenner har vokst ut er det at de holdes rene nøkkelen til sunne voksne tenner. Som forelder til et barn mellom 3 og 5 år er det vanlig å ha spørsmål om alle slags ting, som om hvordan du pusser et barns tenner eller hvordan du børster tennene deres når de ikke vil samarbeide.