HVORFOR ORAL-B TANNTRÅD?

Skal man bruke tanntråd før eller etter tannpuss?

Bør jeg bruke tanntråd eller pusse først? article banner
DELE

Du vet allerede at god munnpleie består av tannpuss minst morgen og kveld og bruk av tanntråd minimum én gang per dag. Men har du noen gang lurt på om du bør bruke tanntråd eller pusse først?

Bør jeg bruke tanntråd eller pusse først?

Usikker på om du bør bruke tanntråd før eller etter tannpuss? Når du skal finne ut hvilken rekkefølge på den daglige munnpleien som gir best mulig rengjøring, handler det om å se hva som fjerner mest plakk og matrester fra munnen. Bruk av tanntråd etter tannpuss er ofte den vanlige rekkefølgen for de fleste. Tannpuss fjerner tross alt plakk og matrester fra tennene, slik at tanntråden kan ta seg av de trangere områdene. Men for noen kan tannpuss før tanntråd etterlate plakk eller matrester som løsner ved bruk av tanntråd, og dette kan bli liggende i munnen frem til neste gang du pusser tennene. Derfor er det viktig å pusse tennene minst to ganger om dagen – eller etter måltider. Du kan unngå plakk med komplett munnpleie der du bruker tanntråd og tannbørste hver dag, uansett rekkefølge. Men bør du bruke tannbørste eller tanntråd først? Det korte svaret er at det er helt opp til deg! Så lenge du bruker tanntråd og tannbørste samtidig i løpet av dagen, blir munnen helt ren og kan ivareta sterke tenner og sunt tannkjøtt.

SE HVILKEN TANNBØRSTESOM PASSER

Bør jeg bruke tanntråd eller pusse først?

Hva er fordelene med tanntråd?

For helt ren munn og sunt tannkjøtt anbefales det at du bruker tanntråd minst én gang per dag og at du pusser tennene morgen og kveld.

 • Fjerner mer plakk: Det samles plakk mellom tennene, og tanntråden fjerner det. Når du pusser med en elektrisk tannbørste som Oral-B iO, fjerner du mer plakk og matrester fra munnen.

 • Gir hvitere tenner: Vil du unngå misfarginger som skyldes tannstein, som må fjernes av tannlegen, er det best å forhindre at tannstein oppstår. Når plakk samles opp og forkalkes, blir det til tannstein, som påvirker fargen på tennene dine. Du kan fjerne mer plakk ved bruk av tanntråd, slik at det ikke får mulighet til å forkalkes til tannstein.

 • Gir et sunt tannkjøtt: Det er viktig med god tannkjøttpleie, spesielt siden tannkjøttet danner grunnlaget for tennene. Når du bruker tanntråd og pusser tennene i de 2 minuttene tannlegen anbefaler, er det enklere å rengjøre tannkjøttranden effektivt.

Hva slags tanntråd er best for meg?

Når du skal finne den tanntråden som er best for deg, bør du ta hensyn til hva som er praktisk, om du har tannregulering og om du vil ha en mer skånsom rengjøring langs tannkjøttranden. Oral-Bs serie med tanntråd anbefalt av tannlegen er utviklet for å fjerne mer plakk og matrester.

 • Skånsom rengjøring: Oral-B Pro-Expert Premium tanntråd er skånsom mot både fingrene og tannkjøttranden, samtidig som den gir effektiv rengjøring.

 • Hele munnen: Oral-B Satin Tape er en tykk og silkemyk tanntråd som sikrer god rengjøring der det er større avstand mellom tennene og på vanskelig steder.

 • Tannregulering og apparaturer: Det kan være vanskelig å bruke tanntråd når du har tannregulering. Heldigvis har Oral-B Super Floss en stiv ende kombinert med både svampete og vanlig tanntråd, slik at det er enklere å komme til rundt tannregulering og broer.

 • Tannkjøttpleie: En tannspyler som Oral-B Aquacare Pro-Expert tannspyler med Oxyjet-teknologi gir en grundigere rengjøring langs tannkjøttranden.

Komplett munnpleie

Når det gjelder spørsmålet om du bør bruke tanntråd eller tannbørste først, er det mange fordeler ved å la tanntråden gjøre jobben først. Regelmessig og grundig munnhygiene gir frisk pust, rene tenner og sunt tannkjøtt.

 • Bruk tanntråd minst én gang daglig for å fjerne mer plakk og matrester.

 • Vær lett på hånden når du bruker tanntråd. Med riktig teknikk kan du fjerne plakk og ivareta et sunt tannkjøtt.

 • Puss tennene minst to ganger om dagen, og helst med elektrisk tannbørste, som sikrer en mer effektiv rengjøring.

 • Bruk tannkrem med fluor, som reduserer plakk og styrker tennene.

Gå til tannlegen minst to ganger årlig for profesjonell rengjøring og kontroll. Fra Oral-B, tannbørstemerket som brukes av flest tannleger rundt om i verden. Kilder:

https://www.aaoinfo.org/blog/should-i-floss-or-brush-first/?gclid=CjwKCAiA17P9BRB2EiwAMvwNyPP7qFprg-6eS2ZGEdi474QD2ztnuCjPyNusjXBqD8yMOg5eqL_HShoCxsAQAvD_BwE

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/floss-before-or-after-brushing#other-tips

https://www.perio.org/consumer/brush-or-floss-first