TILSTANDER

Bentap i kjeven: Hva er det og tips om forebygging

DELE

Hva er det?  

Når beinet som omslutter og støtter tennene dine krymper, kan det føre til at tennene løsner eller endrer stilling, så det skapes mellomrom mellom tennene og lommer under tannkjøttet. Kjevebeinet vil krympe og svekkes når du mister eller trekker en tann og den ikke blir erstattet. 

Hvordan oppstår beintap?  

Som oftest oppstår tap av kjevbein som støtter tennene på grunn av periodontitt, også kalt tannkjøttbetennelse. Når plakkbakterier lager et belegg på tennene og tannkjøttet og dette ikke fjernes jevnlig av deg eller tannlegen, kan det føre til tannkjøttsykdom. 

Tannkjøttsykdom er mer vanlig hos eldre personer, men kan ramme folk i alle aldre. Andre årsaker til beintap er traume som følge av en ulykke, røyking og i sjeldne tilfeller, dårlig ernæring.  

Hvilke symptomer kan indikere beintap?  

Hvis du oppdager at tennene dine skifter stilling, løsner, at det dannes store mellomrom mellom tennene eller at tannkjøttet krymper, da kan det hende at du lider av beintap rundt tennene eller i kjevebeinet. 

Hvordan stopper jeg beintapet i kjeven?  

Ta kontakt med tannlege umiddelbart hvis du opplever noen av symptomene på tidlig beintap rundt tennene eller i kjevebeinet. Med riktig periodontal behandling(depurasjon og rotplanering) og god munnhygiene kan du stoppe tannkjøttsykdommen og til og med få tilbake noe beinvekst. 

Hvis du har tilbaketrukket tannkjøtt finnes det flere mulige behandlinger. Tannlegenkanfortelle deg hvilkensom passer for deg. Avhengig av graden av beintapet kan én mulighet være å fylle mellomrommene mellom tennene med tannimplantater. 

Forebygging  

Den beste måten å forebygge beintap på er å ha gode tannpuss- og tanntrådvaner. En god elektrisk tannbørste med et lite, rundt hode kan bidra til å fjerne mer plakk enn en manuell tannbørste. Det kan være et nyttig forebyggende tiltak mot beintap og tilknyttede problemer. 

Kilder:  

https://www.advanceddentistry.co.uk/blog/rebuilding-bone-loss-in-gums/ 

https://luxden.com/missing-teeth-or-tooth-bone-loss/tooth-bone-loss/ 

https://www.healthline.com/health/dental-bone-graft#candidates