VOKSNE

Er tannimplantat riktig løsning for deg?

Er tannimplantat riktig løsning for deg? article banner
DELE

Tannimplantat er en behandling som erstatter tapte tenner for å gi deg et vakrere smil. Det er laget slik at det ser ut og fungerer som dine egne tenner, og kan være en perfekt løsning til pasienter som har mistet eller skadet én eller flere tenner.

Hvem kan få tannimplantat?

Alle med god munnhelse kan få tannimplantat, også yngre personer. Tannkjøttet og tennene dine må være friske før du kan få satt inn tannimplantat. Ubehandlede tannkjøttproblemer eller tannråte kan føre til infeksjon rundt implantatet, at implantatet ikke fungerer eller at det faller ut.

Fordeler med tannimplantat

Tannimplantat er en langsiktig løsning ved manglende, brukne, misfargede eller skadede tenner. Implantatet gir følgende fordeler når det er korrekt festet:

 • Flottere smil: Implantatet erstatter skadede og manglende tenner som vises når du smiler, slik at du får et mye vakrere smil.

 • Praktisk løsning: Implantatet festes permanent i kjevebenet, slik at du slipper stadig vekk å ta ut og sette inn en tannprotese.

 • Tydelig uttale: Manglende tenner kan gjøre at du lesper eller snakker utydelig. Med et tannimplantat som fyller igjen åpningen, kan du få bedre uttale når du snakker.

 • Holdbarhet: Når tannimplantatet tas godt vare på, kan det vare hele livet slik at du får mest mulig igjen for pengene.

 • Kostnadseffektivt: Det høres kanskje dyrt ut å få satt inn tannimplantat, men dette engangsbeløpet er en livsvarig investering som kan vare lenger enn mindre permanente løsninger som erstatter tapte tenner.

 • Bedre helse: Implantatet kan bidra til bedre munnhygiene, og skal ivareta helsen til de andre tennene dine og tannkjøttet.

Behandling med tannimplantat er vellykket i 98 % av tilfellene, og er vel verdt investeringen for alle som vil ha et vakrere smil.

Ulemper med tannimplantat

 • Et høyt engangsbeløp kan få implantatet til å høres ut som en dyr løsning

 • Det kan oppstå mindre komplikasjoner som krever flere tannlegebesøk

 • Behandlingen kan ta flere måneder. Først må nemlig «skruen», altså den innvendige delen av implantatet, festes til og vokse sammen med kjevebenet og deretter tilheles, før behandlingen kan fullføres

 • Det kan oppstå infeksjon hvis pasienten ikke tar vare på tennene

Slik får du best nytte av tannimplantatet

Det er veldig veldig å ta vare på tannimplantatet for at det skal fungere. Du må rengjøre implantatet på lik linje med dine egne tenner for å sikre at investeringen lønner seg:

 • Puss to ganger daglig

 • Bruk tanntråd minst én gang per dag

 • Bruk også munnskyll for å fjerne enda flere bakterier

 • Gå til tannlegen minst to ganger i året for å få profesjonell rengjøring og kontroll

Helsen til tannkjøttet ditt påvirker også hvor lenge implantatet varer. Velg munnpleieprodukter som ivaretar et sunt tannkjøtt, slik som Oral-B® Genius elektrisk tannbørste, som har en egen innstilling for tannkjøttpleie. Det kan også være nyttig å bruke tannkrem utviklet for tannkjøttet og munnskyll.

Fremdeles usikker på om implantat er riktig løsning for deg? Tannlegen din vil kanskje anbefale andre løsninger som erstatter tapte tenner, og som passer bedre for deg. 

Kilder:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-implants#1

https://www.hereforddentist.co.uk/articles/can-i-have-dental-implants-if-i-have-gum-disease

https://www.sharecare.com/health/dental-implant-oral-health/what-are-disadvantages-dental-implants