VOKSNE

Slik brukes tannimplantat

Slik brukes tannimplantat article banner
DELE

Slik fungerer tannimplantater

Hvis du mangler en eller flere tenner og foretrekker å ikke ha bro eller komplette/delvise tannproteser, kan du vurdere å spørre tannlegen din om tannimplantater passer for deg.

Tannimplantater gir en mer naturlig tannerstatning enn tannproteser fordi de er kunstige tenner som festes direkte til kjevebeinet. For å dra nytte av tannimplantater må du være ved god helse (bortsett fra manglende tenner) og har et fullt utviklet og sunt kjevebein.

Hvordan ser tannimplantater ut?

Tannimplantater ligner mer på naturlige tenner enn tannproteser. Et tannimplantat ser ut som en sylinder eller skrue og fungerer som en kunstig erstatning for roten til en manglende tann. Implantatene er laget av titan eller et annet materiale som ikke forårsaker uønskede reaksjoner når de festes til kjevebeinet og tannkjøttvevet.

Tannimplantat-inngrep

Dersom du er frisk og tannlegen anser deg som en god kandidat for implantater, vil han eller hun planlegge om inngrepet skal skje på tannlegens kontor under lokalbedøvelse, eller på et sykehus med full bedøvelse. Dette vil avhenge av den bestemte pasientens tannhelsebehov og kirurgisk omfang.

Prosessen med å få tannimplantater tar flere måneder å gjennomføre, og den involverer tre faser:

  • Montering av implantatet – Først opereres du for å få implantatet montert i kjeven, hvor den dekkes til med tannkjøttvev og får lov til å integrere seg i kjevebenet i tre til seks måneder.

  • Montering av distanse – Tannlegen din fester en distanse til implantatet. Deretter får tannkjøttvevet tid til å vokse rundt den. I noen tilfeller monteres implantat og distanse samtidig. Uavhengig av om de monteres samtidig, fungerer kombinasjonen av implantat og distanse som et anker for erstatningstannen.

  • Montering av krone – Tannlegen din fester en tilpasset krone til implantatets distanse.

Hvor lang tid tar et tannimplantat-inngrep?

Husk at en operasjon for å montere tannimplantater tar flere timer, og at det kan være nødvendig med flere inngrep. De som opplever økt risiko for infeksjoner kan derfor velge å ikke gå for tannimplantater.

Hvis du er frisk og gjennomgår en tannimplantat-operasjon, er det viktig å følge tannlegens instrukser for munnhygiene – inkludert tannpuss to ganger om dagen og daglig bruk av tanntråd – i etterkant av inngrepet for å holde tennene rene og friske.

Tannimplantater vs. tannproteser

Fordelene ved tannimplantater sammenlignet med implantater inkluderer en mer naturlig evne til å spise og snakke. Man trenger dessuten ikke å fjerne implantatene eller bekymre seg for reparasjon. Det er fortsatt viktig med regelmessige tannlegebesøk for å forsikre deg om at implantatene er i god stand. Det er også viktig å opprettholde gode rutiner for tannhygiene. En munndusj fra Oral-B, også kjent som en oral irrigator, er et perfekt verktøy å ha når du pusser to ganger daglig og bruker tanntråd. Den passer ideelt til å rengjøre mellom tann-installasjoner.

Burde jeg skaffe meg tannimplantater?

Implantater er ikke nødvendigvis et godt valg for alle. Gravide kvinner og personer med kroniske lidelser eller nedsatt immunforsvar (på grunn av økt risiko for infeksjoner under operasjon), barn (fordi kjevebeina deres fremdeles er under utvikling) og personer som skjærer eller biter tennene sammen (denne vanen kan legge for mye press på implantater) er ikke gode kandidater for tannimplantater.