HVORFOR ORAL-B TANNTRÅD?

Waterflosser og munndusj – ulike typer og fordeler

DELE

En munndusj, også kalt oral irrigator eller tannspyler, er et håndholdt munnpleieapparat som styrer en vannstråle mellom tennene og tannkjøttet, for å fjerne matrester, plakk og bakterier. Kombinert med daglig bruk av tanntråd, styrker munndusjen den daglige munnhelserutinen. 

Selv om det finnes mange typer orale irrigatorer, har alle et vannreservoar, en elektrisk motor som driver pumpen og en spesialdyse. Motoren og pumpen skaper en stråle med vann under trykk som strømmer fra vannreservoaret, gjennom dysen og inn mellom tennene, for å fjerne plakk, matrester og bakterier. 

Type – Det finnes hovedsakelig fire forskjellige typer orale irrigatorer: fast strømdrevet, trådløs eller batteridrevet, munndusj som festes til dusjen eller til kranen. 

  • Fast strømdrevet – Den tyngste og største av de fire typene. Den plasseres på benken og kobles til nærmeste stikkontakt. Den har også et vannreservoar som du må fylle opp etterhvert som det tømmes. 

  • Trådløs eller batteridrevet – Vanligvis slank, liten og bærbar. Denne typen gir mer fleksibilitet og er perfekt å ta med på reiser. Den er kanskje ikke like kraftig som den større typen. 

  • Munndusj til dusjen – Festes til dusjhodet så du kan bruke munndusjen før eller etter du tar en dusj. Du trenger ikke tenke på elektrisitet eller batterier, og du trenger ikke tenke på å fylle på med vann, men den kan være vanskeligere å manøvrere. 

  • Munndusj til kranen – Den vanligste typen av munndusjene, likner på munndusjen til bruk i dusjen, men har en slange som festes til kranen istedenfor dusjhodet. I likhet med dusjmodellene er ulempen manøvreringen.  

Trykkinnstillinger – De fleste munndusjene med høyest rangering har justerbart trykk, som er perfekt for personer med sensitivt tannkjøtt, implantater eller tannregulering. En pulserende vanninnstillinger spesielt effektivt for å løsne vanskelige matrester. 

Størrrelse – En kompakt og trådløs design som gir bedre manøvrerbarhet. 

Fordeler med munndusj

Eksepsjonelle orale irrigatorer, som de vi har hos Oral-B, tilbyr flere innstillinger – også for sensitivt tannkjøtt – som er perfekte hvis følsomt tannkjøtt er et problem for deg. De tilbyr også en skånsom, men effektiv rengjøring av kroner, tannregulering, broer og tannimplantater. 

Et annet problem med daglig bruk av tanntråd er at mange har vanskeligheter med å bruke tanntråden på riktig måte. De fleste bare sklir tanntråden ned mellom tennene, istedenfor å lage den anbefalte C-formen med tanntråden for å sikre at den kommer i kontakt med alle overflatene til tannen. Feil bruk av tanntråd kan dessuten forårsake tannkjøttskader. Munndusjer er mindre følsomme for feil teknikk enn tanntråd, og krever ikke at du putter fingrene inn i munnen eller at du håndterer tråd. Hadde det innebåret mindre teknikk og smerte, er det mange flere som hadde innført tanntråd som en del av den daglige rutinen. 

Bør jeg bruke en oral irrigator? 

Munndusjen bør aldri brukes som en erstatning for jevnlig tannpuss og tanntråd, men den er et flott tilskudd til den daglige rutinen. Det finnes også tilfeller hvor munndusjen kan være et effektivt verktøy for deg: 

Blødende tannkjøtt – Det er noen få vanlige årsaker til at tannkjøttet ditt blør. Det første er tannkjøttsykdom. Tannkjøttsykdom, eller periodontitt, er en bakterieinfeksjon i tannkjøttet. Hvis du ikke får behandling kan det føre til at tennene løsner. For hardhendt bruk av tanntråd kan også føre til blødende tannkjøtt. Orale irrigatorer kan være en god løsning for å rengjøre problemområder uten den smerten som forårsakes av vanlig tanntråd. Du kan også bruke en Oral-B munndusj med sensitiv-innstillingen før du bruker tanntråd, for å fjerne så mye matrester som mulig. 

Du har tannregulering – Matrester fester seg ofte i klossene og under strengen når du har tannregulering. Munndusjer fungerer godt for å nå disse vanskelig tilgjengelige områdene hvor matrestene gjemmer seg. Plakk rundt klossene kan forårsake flere tannproblemer, blant annet tannkjøttsykdom hvis problemet forblir ubehandlet. 

Du har tørr munn – Spyttet renser munnen på naturlig måte og hindre oppbygging av klebrig plakk. Men visse typer legemidler og gener kan føre til at noen ikke produserer nok spytt. Det kan føre til tannkjøttsykdom og hull i tennene. En oral irrigator tilfører fuktighet til en tørr munn og fjerner klebrig plakk. 

Mat setter seg alltid fast mellom tennene – Noen har større sjanse for at maten setter seg fast mellom tennene enn andre. Det kan komme av formen på tennene, eller at de ikke står i en perfekt bue. Mat kan også feste seg rundt tannreparasjoner, som broer og tannimplantater. Munndusjene til Oral-B er perfekte for å rense problemområder hos personer som har lettere for å få mat sittende fast mellom tennene, uansett om det er genetisk eller kommer av broer eller implantater.