HULL OG TANNRÅTE

Karies – behandling, og hva som forårsaker det

Hva Er Dental Karies? Behandlinger, Tegn Og Symptomer article banner
DELE

Dental karies, også kjent som tannråte eller hull, er en av de vanligste og mest utbredte, vedvarende sykdommene i dag, og er samtidig en av de lettest forebyggbare. Når du spiser bestemte typer mat, brytes de ned av bakterier på tennene dine, og disse bakteriene produserer syrer som kan ødelegge de harde vevstypene i tennene dine alvorlig. Resultatet er fremveksten av dental karies (hull).

Hva forårsaker dental karies?

Vanligvis finner man dental karies i to spesielle områder av tennene: okklusal karies, som bygger seg opp på toppen av de tennene der matrester ofte kommer i direkte kontakt med tennene, samt interproksimal karies som er dental karies som bygges opp mellom tennene. Det er i disse to områdene hvor bakterier herjer og utgjør en risiko for din munnhygiene. Hvis ikke tennene og omliggende områder blir tatt godt nok vare på, vil bakterier begynne å fordøye sukkeret som ligger igjen etter maten i munnen din og omgjøre det til syrer som et avfallsprodukt. Disse syrene er sterke nok til å avmineralisere emaljen på tennene dine og lage små hull – første stadium av dental karies. Når emaljen begynner å bryte sammen mister tennene evnen til å forsterke kalsium- og forsfatstrukturene i tennene på naturlig vis gjennom spyttinnholdet og, med tiden, trenger syre gjennom tannen og ødelegger den fra innsiden og utover.

Behandlingen av dental karies

Profesjonelt sett er det fire måter å ta seg av dental karies på. Disse behandlingene, utført av en profesjonell tannpleier/tannlege, kan hjelpe for å behandle skader som har oppstått av dental karies.

  • Fyllinger: Fyllinger er den vanligste måten å behandle denne sykdommen på. En tannlege borer i det berørte området av tannen, fjerner råteangrepet materiale inne i hullet og fyller det tomme området med det rette dentale fyllmaterialet. Det finnes flere forskjellige fyllmaterialer som kan brukes, avhengig av området der det har forekommet karies. Harpikskompositt, det vanligste materialet brukt i i-land, har en bred fargepalett som tannleger kan bruke til å reparere kariesskader i tenner som er synlige når du smiler. Når det gjelder de bakre tennene foretrekker noen tannleger dentale fyllmaterialer som er sterkere.

  • Kroner: Kroner er en annen mulighet for tannleger når de skal behandle dental karies, og brukes kun når det er store deler av tannen som er ødelagt av sykdommen. Når tannråte fører til et behov for store fyllinger, blir tennene mer utsatt for sprekker og til slutt kan de brekke. Tannlegen vil forsøke å redde det som er igjen av tannen, reparere det og til slutt tilpasse tannen en krone i lettmetall eller porselen som dekker det hele.

  • Rotfylling: En annen behandlingsmetode tannlegen kan benytte seg av, kalles rotfylling. Når tannråte utvikler seg gjennom emaljen, etablerer den seg som oftest rundt midten av tannen, hvor den kan fortsette videre og skade nervene som sitter i roten. Tannlegen vil fjerne fjerne den ødelagte nerven og det omliggende blodkarvevet (pulpaen) og fylle området. Prosedyren slutter som regel med at tannlegen plasserer en krone over det berørte området.

  • Tanntrekking: I enkelte tilfelle kan tannen være for skadet til at man kan reparere den og må trekkes hvis det er en mulighet for at infeksjonen kan spre seg til kjevebenet. Fjerningen av noen tenner kan påvirke tannstillingen av tennene som er igjen i munnen, så det anbefales at det settes inn en delvis tannprotese, bro eller implantat i det tannløse området.