VOKSNE

Tannimplantat: Dette kan du forvente

Tannimplantat: Dette kan du forvente article banner
DELE

Tannimplantater kan gi deg et mye flottere smil, samtidig som de bidrar til et sunt tannkjøtt og sterke tenner. Men hva skjer egentlig før, under og etter en implantatbehandling? Du lurer kanskje på hvor lang tid behandlingen vil ta, om det gjør vondt å få satt inn tannimplantat og hva du kan forvente under tilhelingen.

Dette kan du forvente før en implantatbehandling

Hvis du mangler eller har skade på tenner, kan en implantatbehandling gi deg et vakkert smil igjen ved å erstatte tap av tenner. Før behandlingen vil tannlegen din vurdere om du er egnet med noen få, enkle steg:

 1. Røntgen: Tannlegen vil ta røntgenbilder av tennene dine for å vurdere skjelettets og tannkjøttets tilstand. Hvis du for eksempel har hull eller tannkjøttsykdom, vil kanskje tannlegen anbefale annen behandling før du får satt inn tannimplantatet.

 2. Avstøpning: En plast- eller metallform fylles med myk væske som former seg etter munnen din og stivner, slik at tannlegen kan lage en kopi. Tannlegen bruker avstøpningen til se nøyaktig størrelse og form på tennene, tannkjøttet og omkringliggende vev, slik at implantatet kan tilpasses best mulig.

Dette kan du forvente under en implantatbehandling

Når røntgenbildene er analysert og det er tatt avstøpning av munnen din, vil tannlegen fortsette implantatbehandlingen. Den første delen med kirurgi består av flere trinn, og vil ta rundt én til to timer:

 1. Trekking: Hvis den aktuelle tannen forsatt sitter i munnen din, må den trekkes. Ved trekking av tenner er det vanlig å gi lokalbedøvelse når tannlegen trekker den skadede tannen ut av munnen din.  

 2. Implantat: Nå vil tannlegen starte med å feste den første delen som implantatet består av. Det bores et hull inn i kjevebenet for å lage plass til skruen, eller fiksturen som den også kalles, som skal fungere som kunstig rot for å holde resten av implantatet på plass. I noen tilfeller kan det være behov for å transplantere ben, men dette er et lite og smertefritt inngrep.

Når kjevebenet tilheles etter at skruen er festet, vil det gradvis vokse sammen med tannimplantatet slik at det blir en permanent del av kroppen. Tannlegen din vil avgjøre når implantatet er stabilt nok og godt festet til kjevebenet til at dere kan fortsette med neste del av behandlingen. Hvis kjevebenet er tilhelet og implantatet er stabilt, vil tannlegen fortsette med behandlingen:

 1. Distanse: Når implantatet har vokst sammen med kjevebenet, festes en distanse på skruen og fungerer som mellomledd til kronen. Denne delen av behandlingen utføres med lokalbedøvelse og er ofte smertefri. Noen pasienter sier at de bare følte litt trykk når distansen festes rundt skruen.

 2. Krone: En permanent krone festes på distansen, og behandlingen er ferdig. Kronen ser og føles ut som dine egne tenner.

Dette kan du forvente etter en implantatbehandling

Når bedøvelsen går ut, kan det føles ømt eller du kan merke litt ubehag. De fleste pasientene merker ingen smerte etter inngrepet og kan fungere som normalt. Tannlegen din kan gi deg en rekke anbefalinger som letter tilhelingen:

 1. Du kan få antibiotika for å forhindre infeksjon 

 2. Unngå hard, klissete eller seig mat etter inngrepet

 3. Puss og bruk tanntråd som med egne tenner 

 4. Bytt til elektrisk tannbørste, som rengjør bedre mellom tennene og under tannkjøttranden, for å unngå infeksjon forårsaket av farlige plakkbakterier 

 5. Bruk tannkrem til tannkjøttet for en sunn munn

 6. Etter tilhelingen bør du bruke et munnskyll til tannkjøttpleie som ivaretar tannkjøttranden, slik at tannimplantatet holder seg på plass 

Etter tilhelingen er det viktig å gå jevnlig til tannlegen for profesjonell rengjøring og kontroll.  

Kilder:

https://askthedentist.com/dental-implants/

https://oralb.com/en-us/oral-health/life-stages/adults/dental-implants-procedure-how-they-work