GRAVIDITET

Svangerskapsgingivitt

Svangerskapsgingivitt article banner
DELE

Hva er svangerskapsgingivitt? 

Gingivitt oppstår når plakk, som inneholder bakterier, bygger seg opp på tennene og produserer giftstoffer som irriterer tannkjøttet. Hvis du har blødende, rødt, hovent, ømt eller betent tannkjøtt, er det sannsynligvis gingivitt. (Fra dentalcare.com – «What is Gingivitis?») 

Mellom 60 % og 70 % av alle gravide får svangerskapsgingivitt.  Dette skyldes en økning av hormonet progesteron, som kan gi en kraftigere reaksjon på plakkbakterier i munnen. Dermed kan tannkjøttet bli sensitivt, hovent og lettere blø når du pusser tennene og bruker tanntråd. Disse hormonelle forandringene kan også føre til en økning av visse bakterier som forårsaker gingivitt.

Svangerskapsgingivitt kan oppstå når som helst mellom andre og åttende måned, men det er vanligvis mest plagsomt i andre trimester. 

Eksempel på svangerskapsgingivitt 

Hvis du er gravid, for det er viktig at tannlegen får vite om de første tegnene på gingivitt. Gingivitt forekommer vanligvis mellom andre og åttende måned av svangerskapet. Fortell tannlegen at du er gravid. Du kan bli anbefalt hyppigere rengjøring i andre trimester eller tidlig i tredje trimester for å motvirke effekten av økt progesteron og unngå gingivitt. Ekstra plakk kan føre til hovent, blødende, rødt og/eller ømt tannkjøtt. Derfor er det lettere at gravide får gingivitt selv om de har regelmessig munnpleie.

Hvorfor - er det viktig å behandle svangerskapsgingivitt? 

Det er viktig å behandle svangerskapsgingivitt slik at det ikke utvikler seg til en mer alvorlig form for tannkjøttsykdom kalt periodontitt. Periodontitt kan føre til alvorlige komplikasjoner for munnhelsen som kan kreve kirurgisk inngrep eller føre til tap av tannen. Helsen din – og barnets helse – kan bli påvirket av tennenes og tannkjøttets helsetilstand.

Hva kan jeg gjøre for å forhindre svangerskapsgingivitt? 

Det viktigste du kan gjøre for å forhindre problemer med svangerskapsgingivitt, er å fjerne plakk effektivt. Regelmessig munnpleie hjemme bør starte før du blir gravid. Det finnes mange ulike munnpleieprodukter, så sørg for at du velger en tannkrem og et munnskyll som er utviklet for å behandle plakk og beskytte mot tannkjøttproblemer. Bruk også elektrisk tannbørste, som gjør det enklere å fjerne plakk. 

Munnpleietips til et sunt svangerskap 

  • Fortsett å gå jevnlig til tannlegen

  • Bruk elektrisk tannbørste, og vær forsiktig når du bruker tanntråd slik at du ikke skader det ømfintlige tannkjøttvevet

  •   Bruk antimikrobiell tannkrem morgen og kveld, og bruk tanntråd hver dag

  • Bruk alkoholfritt, antimikrobielt munnskyll 

  • Bruk munnskyll med fluor etter oppkast, slik at syrene ikke skader tennene og tannkjøttet

  • Ha et variert kosthold med mye kalsium, fosfor, proteiner og vitamin A, C og D. Snakk med jordmor eller gynekolog om behovet for ekstra vitaminer

  • Unngå søtsaker med sukker

GRATULERER! 

Mens du nyter denne spennende perioden i livet, er det viktig å huske på at det er lurt å ta ekstra godt vare på tennene og tannkjøttet. Dette er vaner du kan lære videre til barnet ditt!