TANNSTEIN OG PLAKK

Plakkbakterier og tannråte i jekslene

Plakkbakterier og tannråte i jekslene article banner
DELE

Hull i de bakerste tennene eller jekslene

Alle som pusser tennene og bruker tanntråd, vet at det er vanskeligere å komme til og holde de bakerste tennene rene enn fortennene. De bakerste tennene har riller og forhøyninger som hjelper deg å tygge maten, men ulempen er at det også kan samle seg små matrester og plakk der, med bakterier som kan øke faren for å få hull. Det kan være lurt å bruke munnskyll med fluor etter tannpuss og bruk av tanntråd hvis du vil unngå hull og skader fra bakterier i plakk. Spør også tannlegen om du bør bruke antibakterielt munnskyll.

Hvorfor gjør det vondt i de bakerste tennene?

Tannråte oppstår ikke over natten. Bakteriene i munnen kan danne en hinne som kalles plakk, og som dekker tennene. Inntak av mat med mye sukker hjelper bakteriene i plakk til å produsere energien de trenger for å overleve. I tillegg danner de skadelige syrer som kan bryte ned emaljen og føre til hull. Et sunt kosthold og tannpuss to ganger om dagen i 2 minutter slik tannlegen anbefaler for å fjerne plakk, er viktig for å motvirke tannråte. Hvis plakk ikke fjernes, kan tannråten utvikle seg innover og skade nervene i tannmargen. Økende tannråte kan gi symptomer som smerter og hevelse, og kan føre til at tannen må fjernes.

Hvor raskt kan det dannes plakk på tennene?

Bakterier kan omdanne gjæringsdyktige sukkerarter (som finnes i mange matvarer) til plakk på 20 minutter. Pass på at du fjerner plakk rundt jekslene med tannbørsten og tanntråd hver dag.

Enkle steg for effektiv plakkfjerning

Det er viktig å pusse tennene minst to ganger daglig for å fjerne plakk effektivt. Det kan være lurt å bytte til elektrisk tannbørste. Tannpuss med elektrisk tannbørste kan nemlig bidra til å fjerne opptil 100 % mer plakk enn med en vanlig manuell tannbørste. Bruk tanntråd minst én gang daglig for å fjerne plakk fra tenner der det er vanskelig å komme til med en vanlig tannbørste. Hvis du synes det er vanskelig å komme til de bakerste tennene eller jekslene, kan du prøve en mellomromsbørste, tanntrådholder eller tannspyler. Snakk med tannlegen om du bør bruke tannkrem med fluor og antibakterielt munnskyll for å ivareta sunne tenner og sunt tannkjøtt.

Kilder:

https://www.ada.org/en/member-center/oral-health-topics/mouthrinse#:~:text=Antimicrobials%20in%20mouthwash%20formulations%20include,ketone%2C%20terpene%2C%20and%20ionone.

https://www.dentalplans.com/dental-information/dental-concerns/bacteria-in-your-mouth

https://emedicine.medscape.com/article/1081424-overview

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/dental/art-20047475

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8259/

https://newsinhealth.nih.gov/2019/05/mouth-microbes