HVORFOR ORAL-B TANNTRÅD?

Velge riktig tanntråd

DELE

Å velge tanntråd er akkurat det samme som å velge et annet personlig hygieneprodukt. Hvis du synes det er vanskelig å få tanntråden til å gli mellom tennene bør du kanskje velge en vokset tanntråd. Men dersom du har mer plass mellom tennene, eller hvis du ikke liker følelsen av vokset tanntråd, kan du bruke en uvokset. Både vokset og uvokset tanntråd gjør jobben med å fjerne oppbygget plakk fra tennene. For best resultat skal du skifte til en ren del av tanntråden hver gang du kommer til en ny tann. Ellers kan du legge igjen bakteriebærende partikler på den nye tannen, som du nettopp fjernet fra nabotannen! Selv om utvalget av tanntråd og tanntrådprodukter kan virke skremmende, trenger det ikke å være vanskelig å velge tanntråd. Kanskje tanntråd er nytt for deg, eller kanskje du ønsker en ny start ved å gjøre tanntråd til del av den daglige munnhelserutinen. Hvis du er usikker på hvilken type tanntråd som passer best for deg eller et familiemedlem kan du spørre tannlegen eller tannpleieren om råd. Her er noen tips som kan være til hjelp: 

  • Store mellomrom mellom tennene? Prøv flat tanntråd eller Super Floss. 

  • Trangt mellom tennene? Det kan være lettere å få en vokset tanntråd til å gli inn i de trange sprekkene. 

  • Vil du ha noe enklere? Se etter engangstanntråd eller tanntråd i forhåndsmålte lengder. 

  • Tannregulering eller broer? En svampaktig tanntråd er et godt alternativ, men alle typer tanntråd kan brukes hvis du bruker tannhelseapparater, særlig hvis du har en tanntrådholder. 

Bare husk på én ting når det gjelder tanntråd – bruk av tanntråd hver dag er det viktigste valget du og familien din kan ta. 

Prøv forskjellige typer tanntråd for å finne den som passer deg 

I likhet med alle andre produkter kan det ta litt prøving og feiling før du finner den rette tanntråden for dine munnhelsebehov. Det finnes så mange typer tanntråd og tanntrådprodukter å velge mellom at det kan føles litt overveldende. Uansett hva du velger, er det viktigste at du bruker tanntråd hver dag. 

Typer tanntråd 

Det finnes ikke én «riktig» tanntråd for alle. Det er ingen grunn til at du ikke skal ha flere typer tanntråd og tanntrådprodukter for hånden. En liten beholder med nylontanntråd eller flat tanntråd passer fint å ha i vesken, lommen eller håndbagasjen. En tanntråd med myntesmak kan være et godt valg når du er på reise, så du slipper å tenke på å ta med munnskyll. Og når du er hjemme kan du ha luksusen du får med en elektrisk tanntrådholder. Alle typer tanntråd har sine fordeler og ulemper. Her er noen punkter å huske på angående tanntrådalternativene: 

  • Uvokset tanntråd er tynn nylontanntråd laget av omtrent 35 tråder som er vridd sammen. Den passer på trange steder hvis tennene dine står tett sammen, men kan revne og brekke av. 

  • Vokset tanntråd er vanlig nylontanntråd med et tynt voksbelegg. Det gjør at den ikke går så lett i stykker, men voksbelegget gjør det vanskeligere å bruke den når det er trangt mellom tennene. 

  • Flat tanntråd, dental tape, er bredere og flatere enn vanlig tanntråd og finnes både vokset og uvokset. Personer med større mellomrom mellom tennene synes ofte at flat tanntråd er mer behagelig å bruke enn vanlig tanntråd. 

  • Polytetrafluoretylen (PTFE) er det samme materialet som brukes i høyteknologisk Gore-Tex-stoff. Materialet glir enkelt mellom tennene og har mindre fare for å revne sammenlignet med vanlig tanntråd. 

  • Super floss er laget av garnliknende materiale og har stive deler i hver ende som kan brukes til å rengjøre rundt tannregulering eller tannbroer. 

Fordeler med tanntråd med smak 

Hvis barna dine ikke er så entusiastiske når det gjelder å bruke tanntråd, kan du minne dem på at tanntråden med myntesmak ikke bare hjelper smilet deres ved å fjerne pinlige matrester, men at den også gir frisk pust. Kanskje det vil motivere dem til å bruke tanntråd før de skal av gårde til skolen. 

Voksne kan også sette pris på tanntråd med smak. Hvis du møter studenter, kunder eller pasienter i løpet av dagen og har lite tid til munnhygiene før du er hjemme om kvelden, kan tanntråd med smak være akkurat det du trenger etter lunsjpausen. Og hvis du ikke vil at myntesmaken i tanntråden skal krasje med myntesmaken i tannkremen din, kan du ha tanntråden med myntesmak i arbeidspulten for munnhygiene midt på dagen, og bruke en tanntråd uten smak med tannkremen din som del av kveldsrutinen. 

Fordeler med vokset tanntråd 

Noen tanntråder med voks hevder å ha ytterligere egenskaper, som essensielle oljer eller enzymer, ment å gjøre tanntråden enda mer effektiv til å fjerne plakk. Men enhver tanntråd er nok, så lenge du bruker den daglig. Noen har et polymerbelegg som bidrar til å forhindre revner og gjør det lett å fjerne plakk. 

Velg de riktige produktene for smertefri tanntråd 

Én av de vanligste årsakene folk oppgir for å ikke bruke tanntråd daglig er at de synes det er ubehagelig og til og med smertefullt å bruke tanntråd. Noen personer opplever at tannkjøttet blør etter bruk av tanntråd, og dette gjør at de ikke har lyst til å fortsette med den sunne vanen og viktige delen av munnhygiene. 

Sannheten er at selv om du har sensitivt tannkjøtt, kan du rengjøre mellom tennene uten smerter. Istedenfor den tynne, trådaktige tanntråden, kan du prøve en mykere tanntråd eller flat tanntråd som er bredere enn vanlig tanntråd. Mange som har sensitivt tannkjøtt opplever at flat tanntråd er mer behagelig, og gjør det mulig å gjøre tanntråd til del av den daglige munnhelserutinen. 

Du må også sørge for å bruke en børste med myk bust, så tennene og tannkjøttet ikke blir irritert når det er tid for tanntråd. Vær skånsom både når du pusser og bruker tanntråd – du trenger ikke skrubbe hardt med tannbørsten eller være hardhendt når du bruker tanntråd for at det skal fungere godt, bare pass på å pusse nøye og bruke tanntråd mellom alle tennene. 

Nyttige tips 

For kontorbasert munnhygiene kan du prøve å ha et lager i en skuff på arbeidspulten med en pakke med engangs tanntrådholdere, eller en tanntråd med forhåndsmålte tråder. Begge alternativene er perfekte for rask og enkel bruk. Å ha tanntråd på kontoret kan bidra til at du bruker tanntråd hver dag, i så fall er det det rette valget. 

Hvorfor bruke tanntråd? 

Poenget er at tannpussing rengjør omtrent tre fjerdedeler av overflaten på hver tann. Du må bruke tanntråd, vokset eller uvokset, eller en annen type tanntrådprodukt, til å dekke den ene fjerdedelen som er igjen. Alle overflater på tennene er sårbare for plakk som dannes når bakterier ikke fjernes med tannbørste eller tanntråd.