Hvitere tenner

Tannbleking hjemme sammenlignet med hos tannlegen

Image - Teeth Whitening at Home article banner
DELE

Tannbleking hjemme sammenlignet med hos tannlegen

Tannpuss og bruk av tanntråd to ganger daglig, samt bruk av antibakterielt munnskyllevann, vil holde munnen, tannkjøttet og tennene dine friske. Over tid vil tennene dine imidlertid kunne bli mindre hvite.  

Dette betyr ikke at det er noe galt med rutinene dine for munnpleie! Misfargingen skyldes snarere at du spiser og drikker, samt en del andre faktorer som kan påvirke smilet ditt over tid.  

Hvis du ser slike endringer og vurderer tannbleking, er det viktig å kjenne risikofaktorene og hvilke blekemetoder som er best, slik at du kan unngå ytterligere misfarging.  

I tillegg til tannlegebehandling for å gjenskape tennenes hvithet, finnes det flere naturlige tannblekemidler med ulik effekt.

Årsaker til misfargede tenner

De vanligste årsakene til misfargede tenner er det du spiser, vaner som røyking og følgevirkninger av tannbehandlinger. I forbindelse med rensing av rensing av misfargede tenner, kan en forståelse av disse risikofaktorene hjelpe deg å unngå fremtidig misfarging.  

Misfarging av tennene kan skyldes ytre påvirkninger, iboende årsaker eller aldersrelaterte faktorer. De ytre faktorene er alt som kommer i kontakt med tennene dine, så som mat og drikke. De iboende årsakene er ting som arv og sykdomsrelaterte symptomer. De aldersrelaterte faktorene henger sammen med at tannemaljen slites over tid.  

Munnhygieneløsningene fra Oral-B retter seg mot virkningene fra følgende ytre påvirkninger.  

1. Mat og drikke 

Matvarer med sterk farge, som bær, druer eller soyasaus får sine farger fra kjemiske komponenter som kalles kromogener. Selv om det generelt er sunt å spise frukt, kan det over tid misfarge tennene våre.  

Drikker som inneholder garvesyre er en annen viktig årsak til misfarging, og kan gi tenner med kaffeflekker. Rødvin har også et høyt innhold av garvesyre, så følg med forbruket ditt om du oppdager misfarging.

2. Røyketobakk

Nikotinen og tjæren i sigaretter kan gi misfargede tenner ved røyking. Det beste du kan gjøre hjemme mot misfarging av tennene fra tobakk er å pusse dem flere ganger daglig med en tannkrem som aktivt motvirker misfarging.    

Du kan også få hjelp av helsesektoren til å slutte å røyke, for eksempel med behandling som erstatter nikotin. 

3. Tannreguleringer

En annen vanlig årsak til misfarging av tenner er oppbygging av bakterier som gir plakk. Grunnen til at mange får misfargede tenner som følge av tannregulering, er at rengjøringen rundt spalter og reguleringen selv kan være utfordrende. 

4. Medisiner 

Medisiner som med enkelte ingredienser kan også gi misfargede tenner - spesielt hos barn med melketenner. Særlig er antibiotikaene tetrasyklin og doxysyklin relatert til misfargede tenner, men antihistaminer, antipsykotiske medisiner og blodtrykksmedisiner er også vanlige årsaker. 

Hvordan bleker man tenner hjemme? 

Når man tar hensyn til disse risikofaktorene finnes det flere måter å oppnå en overflatisk tannbleking hjemme.  

Man bør være klar over at noen gjør-det-selv-sett ikke har nok blekemidler til å påvirke tennene dine effektivt. Derfor bør du spørre en tannspesialist om råd vedrørende de beste  produktene for tannbleking hjemme. 

Tannblekesett

Tannblekesettene har en hydrogenperoksidbasert blekeprosess. Her snakker vi generelt kun om en korttidseffekt. 

Tannblekestrips

Tannblekestrips virker ved å legge et tynt lag hydrogenperoksid som kleber seg på overflaten av tennene. Dette bleker bort overflatiske flekker fra misfargede tenner. I tillegg til ta bort ekstern misfarging, kan tannblekestrips fjerne dypere misfarginger inne i tannen.  

Tannblekegel & penn

Tannblekepenner inneholder tannblekegel med peroksid, og er en løsning som er lett å ta med seg. Peroksidets reaksjon med tennene slipper oksygen inn i emaljen, og gir en blekende virkning. 

Blekende tannkrem

De beste blekende tannkremene kan fjerne flekker og redusere overflatisk misfarging av tennene dine.  

Blekende tannkrem inneholder milde slipemidler eller flekkfjernende kjemikalier. Denne blekeeffekten kan redusere misfargingen, men mange synes også at disse midlene kan gi økt følsomhet i tennene. I så fall kan tannlegen din anbefale en alternativ blekende tannkrem for følsomme tenner. 

Elektrisk tannbørste

Elektriske tannbørster, som iO-serien fra Oral-B, kan også bidra til tannbleking hjemme. Denne serien elektriske tannbørster har en egen blekeinnstilling. Oral-B 3D White-serien med refillbørster har også en spesiell poleringskopp for varsom fjerning av overflatisk misfarging.  

Midler til hjemmebruk for tannbleking

Vanlige bleke-selv-metoder til tennene omfatter:  

  • Aktivt kull  

  • Natron 

  • Uttrekk av kokosolje 

  • Hydrogenperoksid 

Før bruk av disse metodene bør du være klar over de mulige bivirkningene, så som skader på tannemaljen som følge av den slipeeffekten som kull og natron har. Du bør alltid spørre tannspesialister før du forsøker bleke-selv-metoder på tennene slik at du unngår varige skader på tannemaljen.  

Tannbleking hos tannlegen? 

Tannbleking hos tannlegen er det sikreste valget for enhver blekeprosedyre, og alle registrerte tannleger er kvalifiserte for å gi blekebehandlinger.  

Tannblekinger bør vare i inntil tre år, men de vil holde seg lengst med regelmessig kontroll, fjerning av tannstein og polering. Gode rutiner for å holde tennene rene, minst mulig røyking og et moderat inntak av mat og drikke som gir misfarging er også viktig for at resultatene skal vare.  

Laserbleking vil si at et blekeprodukt aktiveres ved å bli tilført et intenst lys. Denne prosessen tar rundt en time, og kan derfor spare tid i forhold til andre former for tannbleking.