VOKSNE

Gjør det vondt å få satt inn tannimplantat?

Gjør det vondt å få satt inn tannimplantat? article banner
DELE

Tannimplantat er en varig løsning som skal gi deg et vakkert smil. Dette er en behandling som erstatter tapte tenner, og altså mye mer enn bare et kosmetisk inngrep. Implantatene ser og føles akkurat ut som dine egne tenner, og bidrar til å ivareta munnhelsen din.

Hvor vondt gjør det å få satt inn tannimplantat?

Som med ethvert kirurgisk inngrep må det forventes litt ubehag. Etter en implantatbehandling sier imidlertid pasientene at det var lite eller ingen form for ubehag eller smerte under eller etter behandlingen.

Gjør det vondt å få satt inn tannimplantat?

Ved innsetting av tannimplantat er det ofte behov for å trekke en tann og kutte langs tannkjøttranden. Da gis det lokalbedøvelse, og pasientene sier at de følte svært lite ubehag under denne behandlingen. Noen pasienter synes imidlertid at det gjorde mer vondt å trekke tannen enn det som ble gjort under resten av behandlingen.

Smerter etter implantatbehandling

Tannkjøttet og området der implantatet er festet kan føles ømt i litt tid etter behandlingen. Tannlegen vil kanskje anbefale at du tar et reseptfritt smertestillende legemiddel.

Kontakt tannlegen umiddelbart hvis smertene forverres eller du får symptomer på infeksjon eller nerveskade. Dette forekommer sjelden, men kan føre til følgende komplikasjoner:

  • Infeksjon

  • Tannskade

  • Nerveskade

  • Avstøting av implantatet

  • Sinusproblemer

  • Allergier overfor materialene som er brukt

Komplikasjonene er ofte små, og kan enkelt behandles hos tannlegen.

Ta vare på implantatet etter behandlingen

Hvis du lurer på hvordan du skal ta vare på tannimplantatet, er det vanlige rådet at tannen skal stelles på lik linje med dine egne tenner. Puss tennene to ganger om dagen, bruk tanntråd minst én gang per dag, og fortsett med den årlige kontrollen hos tannlegen.

Bytt til elektrisk tannbørste for en mer presis rengjøring, slik at du ivaretar et sunt tannkjøtt og sterke tenner. Du kan også unngå infeksjoner og farlige bakterier ved å bruke antibakterielt munnskyll som tar vare på tannkjøttet. 

Kilder:

https://oralb.com/en-us/oral-health/life-stages/adults/implants-vs-dentures

https://www.webmd.com/oral-health/qa/how-painful-are-dental-implants

https://www.sharecare.com/health/dental-implant-oral-health/dental-implant-procedure-painful